Google Aramalardaki SPAM Haberler

 

 

Türkiye Google Arama sonuçlarına haber siteleri adeta el koymuş durumda. Bazı spesifik kategori ve terimler dışında haber sitelerinden başka kaynaklara genelikle yönlendirilmezsiniz. Özellikle de gündeme ilişkin bir soru & bir bilgi edinme peşinde iseniz; haber sitelerinin art arda tekrarlayarak okuyanı aptallaştıracak kadar yoğun olan spam bombardımanlarına maruz kalırsınız. Bugün, -Google SEO için yapılması gerekenler nedir- diye sorarsanız, bütün anlatımlarda istisnasız haber sitelerinin yaptıklarının tam tersine cevaplar alırsınız ve hatta -bunlardan bir kaçını bile- yapmanız halinde çok geçmeden Google’ın çöp tenekesine düşeceğinizi de söyleyenler vardır. Yine, Google botlarının oldukça akıllı tasarlandıkları ve doğal anlatımları saptayabilecek kadar analitik olduğunu; artık SEO önerilerinde bulunan herkes birinci sırada bir klişe olarak söylemektedir.

 

Haber siteleri, Google’ın SEO direktiflerini görmezden geldiği gibi; bütün AdSense yayıncıları için Webmaster Kalite Sözleşmesi‘ndeki kuralları da görmezden geliyor. Bu sözleşmede -yinelenen içeriklere atıfta bulunarak- “Kullanıcılarınızı aldatmayın” maddesine rağmen; haber siteleri ortak yayın yapan kuruluşlar kabul edildikleri için spam içerikleri de Google tarafından şimdilik aynı toleransla karşılaşıyor. Google için her şeyin yolunda gittiğine ikna olursanız; sorun, Google’ın yayın kuruluşlarına tanıdığı toleransın suistimal edilmesi demektir.

 

 

 

Yapılan aramalar genellikle kullanıcıların isteklerine yanıt vermiyor… Onlarca Anahtar Kelimeler ardı arkasına sıralanırken; aranan yanıt genellikle bulunmuyor ya da aranılan içerikle ilgisi olmuyor. Haber siteleri her gün düzenli olarak bu içerikleri sadece Google robotlarının sitelerini indexlemeleri için hazırlıyor. Ziyaretçilerinin aradıkları içeriklere ulaşmaları önemli değil; trafik göndermeleri ve Google için oturum süresini yükseltecek olan galeriler arasında kaybolmaları ya da -Sonsuz Scroll Tasarımlarla-  içeriklerin devamı gibi aldatılmaları yeterlidir. Bu sırada ziyaretçilerin görmek zorunda kaldıkları reklam; gösterim başı ödemeye planlandığı için tıklanmaması da önemli değildir. Haber siteleri SPAM içerikli trafiklerle hem Google botlarının algoritmasını hem de AdSense’nin yayıncı kurallarını atlıyor… Sitenin Organik Arama Trafiği yükseldikçe Google botlarının siteye verdiği puan da yükseliyor; böylelikle site SPAM olmayan meşru içerikleri için adil bir SEO çalışmasına da katılmış olmuyor. SEO için yapılan bu aldatıcı metotlara karşı, Google’ın artık katı önlemler aldığı çok kez tekrar edildi. Robotlar artık SEO için hazırlanan, ancak kullanıcının hiçbir işine yaramayan bu aldatıcı SPAM metotları tanıyabilecek ve bu siteleri Google Sandbox’da hapsedecekti. Kısacası bu iddianın sonucu ortada.

 

 

 

Bütün AdSense yayıncılarının taahhüt ettikleri kurallardan birisi de Doorway pages / Eşik sayfalarıdır. (Doorway pages)  Bir sitenin Arama Motorundaki sıralamasını değiştirmek için oluşturulan ve yinelenen bütün sayfalar aldatıcı & manipülatif tekniklerdir; bu teknik de bilinen adı ile Blackhat SEO’dur. AdSense yayıncıları Blackhat SEO tekniklerini kullanamaz. Sayfalarının içeriğine (ya da) Arka uç kodlarına aşırı – tekrar eden veya alakasız anahtar kelimeler yerleştiremez; sitenin sadece Arama motoru tarafından indexlemesi için anlamsız sayfalar (Doorway pages) oluşturamaz. Google; bu kurallar ihlal edildiğinde Reklam veren müşterilerini korumak için AdSense hesabının askıya alınacağını ilan ediyor… Aynı zamanda da, siteleri belirli aralıklarla düzenli olarak denetleyen robotlarının; aldatıcı sayfaları tanıyacağını ve -SPAM olarak işaretleyip sıralamadan çıkaracağını- Google, yıllardır gururla duyuruyor. SEO güncellemelerinin de büyük bir kısmının SPAM içeriklerin üzerinde durduğu ve arama sonuçlarının gelen her güncellemede daha da iyileştiği, kalitesiz ve SPAM sayfaların artık daha başarılı bir şekilde tespit edilerek sıralamadan çıkarıldığı iddia edildi. Ama ne var ki en azından Google Türkiye için bu akıllı botların öyle gururla iddia edildiği gibi başarılı olmadığı görülüyor ki, aksine gitgide bir gerileme göze çarpıyor; Artık Türkiye Google Aramalarında, tek bir kategoride içerik oluşturan nitelikli Blog ve Platformlar genellikle arka sıralarda kayboluyor. Daha çok dedikodu ve vızıltı denilen buzzfeed siteleri ile hemen her kategoride anlamsız SPAM içerikler üreten haber siteleri ilk sırada yer alıyor. Eğer ki, kullanıcı bir uzman tarafından oluşturulmuş içeriklere ya da aramakta olduğu bir konu ile yakından ilgilenen sitelere ve aradığı içerik hakkında katkı verebilecek doğal tartışmalara ulaşmak isterse, ilk sıralamalarda haber siteleri ve hemen her şeyde yaygara yapmak üzerine planlanmış buzzfeed sitelerinden başka bir sonuç göremiyor.

 

 

 

Haber siteleri bir ahtapot gibi bütün kategorileri sarmış vaziyette. Örneğin, Google’a kek tarifi yazdığınızda çıkan ilk sonuç / snippet hurriyet.com oluyor… Bu aramadaki sıralamada kendi kategorisinde çalışan yalnız iki site yer alırken; diğer sonuçlar yine sozcu.com ve sabah.com.tr gibi haber siteleri oluyor. Google için öyle görünüyor ki kek tarifi veren; sadece iki site dışında yemek tarifleri üzerine çalışan başka bir web sitesi yok. Haber siteleri yıllardır bu sıralamayı hemen kategoride yukarıda anlatılan blackhat SEO teknikleri ile alıyor.

 

 

 

“Sonuçları” olarak bir örnek anahtar kelimesi ile arama yaptığınızda haber sitelerinden başka yetkili sitelere ilk sıralamada yönlendirilmiyorsunuz. Bu anahtar kelimeyi genişletirseniz; haber sitelerinden başka sonuca ya da bu kategoride özel yayın yapan web sitelerine ilk sayfada ulaşmanız mümkün değildir. Haber içerikleri ise sadece onlarca anahtar kelimeyi yan yana dizip tarihlerinin güncellenerek yapıldığı bir tür flood içerikler. Anahtar kelimelerin arasında belki sonuçlanmadığı bilgisine de ulaşabilirsiniz; güncelliği de şansınıza bağlı.

 

 

 

Yine, “Açıklandı mı” olarak bir arama yaptığınızda; özellikle bu anahtar kelime ve benzerlerinin geçtiği bütün sorular yine haber sitelerine yönlendiriliyor. Burada aslında dikkati çeken diğer şey de, Google’ın verdiği “En çok okunan haberler” carrossel’ı. Bu içerikler, -SPAM içerikler olarak- Google ilk sıralamada yer aldıkları için “En çok okunan haberler” olarak çıkması -nitelikli sayfalar için düşünülen bu snippet’ı da- manipüle ediyor.

 

 

 

Belk SPAM değil; ama niteliksiz sonuçlar olarak değerlendirilebilecek olan bir sorun da buzzfeed sitelerinin hemen her kategoride doğruluk kaygısı duymadan hazırladıkları içeriklerin ilk sıralamalarda yer almasıdır. Hangi Telefonu Almalıyım dediğinizde konu ile yakından ilgilenen ve kendi kategorisinden çalışma yapan siteler arkada kalırken; vızıltı ve dedikodu kategorisinde olan onedio.com gibi buzzfeed siteleri öne çıkıyor. Kullanıcılar bu aramalarında da teknik tartışmaya dayanmayan ya da gizli pazarlama planı ile karşılaşıyor.


 

 

 

Yapay zekanın üstünlüğüne inanan Google, Türkiye Arama Motoru için tam bir aptalı oynuyor. Fakat küresel bir problem olan COVID-19 aramalarını da bu kez Haber sitelerinin inisiyatifine asla bırakmıyor ve başta, -WHO- olmak üzere; bulabildiği bütün nitelikli platformları da eliyle koymuş gibi getiriyor… Belki de bunun nedeni kullanıcılarının yararını gözetmekten daha çok; aslında sonunda bir insan olarak kendilerini de enseleyecek bir sorun olmasıdır. Buna emin olamayız; ancak kendilerine de doğrudan bir zararı bulunmayan içerikler söz konusu olduğunda aynı nitelikli sıralamayı atlamaları, bilinçli ya da bilinçsiz; ama garip bir çelişki gösteriyor.

 

Öte yandan bazı görüşlere göre Google’ın bu durumu görmezden gelmesi bir benzetme ile; Haber siteleri ile birlikle aynı kaptan yemeleridir. Yani bu görüşe göre Google, Haber sitelerinden büyük bir reklam geliri elde ettiği için bu durumu gözardı ediyor… Reklam geliri söz konusu ise, bu Google için akıllıca bir tahmin olmaz. Çünkü Google, reklamlarını SPAM sitelerden çekerek aynı reklam gelirlerini nitelikli sayfalara da yükleyebilir. Bu durum eğer Google için bilinçli olarak gözardı ediliyorsa bunun nedeni reklam geliri değil, bu gelirin kime verilmek istenildiği ile ilgili olabilir -ya da- bir komplo teorisi şüphesine de düşebilecek olan öteki ihtimal de Google, Türkiye’deki kullanıcılarını tarafsız bilgi ve platformlardan uzak tutuyor -ya da- bu umurunda değil.

 

Son aşamada Google’ın Türkiye aramalarında artık önceki kadar başarılı olmadığı kesindir. Bu ise Türkiye’deki gitgide alçalan Haber siteleri ile niteliksiz web sitelerinin artışına da bağlanabilir; ancak Google’ın hem SEO hem de AdSense kurallarına uyumlu olmadığı halde bu içeriklerin böyle başını alıp gitmesinde Google’ın da payı var. Belki, Google yakın gelecekte arama sonuçlarını tersine çevirebilecek katı bir güncelleme yapabilir ve ortak yayın yaptıkları için tolerans gösterilen bu haber sitelerini bu kez mimleyip Sandbox’a yollayabilir.

 

 

Google’ın kullanıcıları yönlendirmedeki tekel gücü de tartışılabilir. Kullanıcıyı hangi kaynağa yönlendireceğini elinde tuttuğu kesin; ama bu ayrımın ne kadar adil olduğu ya da daha olumlu bir eleştiri ile ne kadar başarılı olduğu şüpheli. 2017’de Arama Tekelini Kötüye kullandığı için AB Rekabet Komisyonu tarafından 2.42 Milyar € ceza aldığı da biliniyor. Tabii ki, bu Google’ın Arama Gücünü Kötüye Kullandığı iddiası için aldığı ilk cezası da değil. Youtube ve Google Play uygulamalarında -Özellikle Google Rakiplerini- görmezden geldiği iddiaları ile de ceza aldığına açıkça ulaşılabilir. Arama Motoru rakipleri de henüz Google kadar arama payına sahip değil. Diğer Arama Motorları aynı ve daha isabetli sonuçlar da verebilirken kullanıcıların büyük kısmı bu sonuçlara Google’ın sonuçlarından daha verimsiz olarak bakmaya alışmış durumda. Kullanıcıların bu alışkanlıkları da kısa sürede değişen bir davranış değil. Sonuçta bilinçli bir grubun Google’ı terk etmesi maalesef etkili değil.

 

 

Yıllardır bir klişe olarak tekrarlanıp duran o uslu SEO tekniklerinin de aslında artık ne kadar işe yarayacağı da tartışmalı olabilir… Belki de yüz binlerce rakip web sitesini düşününce ve bunların bu SEO tekniklerine eşit oranda uyumlu olduğu hesaplanan bir senaryoda sıralamanın nasıl yapılacağı gerçekten de bugüne kadar kimsenin pek üzerinde gezinmediği bir paradokstur. Bu sıralamanın altından çıkabilecek olan belki sadece; meşru olarak ilan edilmeyen yeraltı teknikleri yani blackhat SEO. Yüz binlerce rakip arasından -en acımasız olanın ve en fazla saldırıyı yapanın- sıralamayı bozması mantıklı; ancak bu kadar rakibin önlerine konulan meşru SEO direktiflerinin aynı anda uygulandığı düşünülürse birbirlerinin önüne nasıl geçecekleri Domain yaşından başka mantıklı bir açıklama bulamaz. Yine de blackhat SEO tekniği uslu olmayı tercih eden web sitesi sahiplerini de çok korkutuyor. SEO Uzmanı ya da SEO Danışmanı olarak kendilerine lakap takanların da Black Hat SEO | Forumlarının sıradan kurtları olduğu bilinmelidir. Google tarafından ilan edilmemiş her SEO direktifi tahmin ve ilerisi korsandır. Google Partner / İş Ortağı gibi yerleştirilen afişler özel kişilerin aldığı bir operatörlük değil. Dolayısıyla bir SEO Uzmanı / Danışmanı sadık bir Black Hat SEO forum kullanıcısı olarak anlaşılabilir. Ayrılmış olarak bir SEO Uzmanı adında yetkinlik yoktur. SEO direktifleri her web yöneticisinin bilmek zorunda olduğu Google tarafından ilan edilen; MOZ gibi pazarlama şirketleri ile de beraber çalışarak ortaklaşa fikirle en iyi sonuç için uygulamaların sürekli izlenmesinden ileri gelen sitenin BackEnd çalışmasıdır. 

 

Son olarak; artık o eski arama sonuçlarındaki nitelikli blogların ya da o samimi görüş ve tartışmaların nasıl kaybolduklarından da söz edilmeli. Öyle görünüyor ki bu web sitelerinin bir kısmı haber siteleri ve vızıltı / buzzfeed sitelerinin baskın hale gelişi ile birlikte hem ziyaretçi olarak hem de ekonomik olarak karşılıklarını alamadıkları sunucularını kapatmak zorunda kaldılar. Diğerleri de Google’ın kimsenin asla bakmadığı arka sayfalarında bekliyorlar. İnterneti uzun yıllardır kullananlar bilirler ki bir arama yapıldığında önce genelde forumlar ve bloglar ilk sıralamada yer alırdı ya da tek bir kategori için çalışan o aramaya özgü web siteleri. Bu arama sonuçlarının hemen hepsi gizli pazarlama stratejisi nedir bilmeyen kullanıcı görüşlerine ve konu üzerinde çalışan blog, platform ya da ilgili kuruluşlara giderdi. Artık şimdi haber siteleri ve buzzfeed’lere…

 

 

Kategori: Seo - Ads

Görünüm

3 yorum

  • Onur çelik

    Elinize sağlık hocam

  • Abc

    Güzel ama suçlu google değil, internette ne varsa google sana onu çıkarır, daha çok nedeni leş gazeteciler, ülkedeki çöp medya.

  • Kaan

    Afiş beni güldürdü yalan yok, aynı sektörde bulunan bir editör olarakta yazdıklarınızın çoğuna katılıyorum ama haber siteleri sizin spam dediğiniz şeyleri malesef yapmak zorunda, çünkü google başka türlü sıralama yapmıyor. Yani bundan haber siteleri de sizin sandığınız gibi çok öyle memnun değil.

Sadece şu etiketi çalıştırabilirsin <code>