Ücretsiz Karikatür ve Ücretsiz Stok Fotoğraflar

 

Telif haklarına takılmadan ücretsiz olarak yapabileceğiniz harika şeyler de var…

 

Web sitelerinde kullanılan karikatür ve görsellerle ilgili olarak bir süredir sosyal medya gündemine oturmuş telif hakkı tartışmaları var. Her web sitesinde olduğu gibi blog site sahipleri de hazırladıkları konularını daha çekici hale getirmek için karikatür, çizim ve fotoğraflara ihtiyaç duyar. Ancak bazen Google Görseller aracılığı ile hiç dikkat edilmeden acele bir şekilde çekilen bu görüntüler, daha sonra telif hakkı iddialarına takılabilir.


 

Görseli Kullandığınız Nasıl Bulunuyor?

Günde sadece birkaç kişinin ziyaret ettiği bir web sitesinde bile kullanılan içerik nokta atışı ile bulunabiliyor. Web sitesinin Trafik ya da SEO değeri ne olursa olsun; Arama motorlarının botları özellikle engellememiş ise Google Özel Arama sayesinde web sitesinin yayınlamış olduğu bütün görüntülerin ya da tek bir kategorideki görüntülerin listesi çıkarılabilir ve bazı araçlarla da bu görüntüler toplu olarak direkt indirilebilir. Neredeyse kimsenin bilmediği ve internetin yer altında gibi duran web siteleri de, görüntünün özelliklerine eklenen ID ya da anahtar kelimelerle yine özel bir arama sorgusunda ortaya çıkabilirler. Görsel Arama Özelliği de (İçerik Tabanlı Arama – Tersine Görsel Arama Algoritması) görüntünün kullanıldığı web sitelerini ve hatta manipüle edilmiş sürümlerini bile ortaya çıkarabilir.

 

Arama motorları Google, Bing ve Yandex ile sınırlı değildir. Popüler arama motorları botlarının engellenmesi sitenin henüz indexlenmediği anlamına gelmez. Web sitelerini; çeşitli amaçlar için geliştirilmiş yüzlerce bot takip eder. Bu botların tamamının listesini çıkarmak ve engellemek neredeyse mümkün değildir ve bir çoğu da ret komutlarına saygı duymaz. Web sitelerinin arka uç kodlarında da Arama motorları ile uyumlu çalışan Schema.org işaretlemeleri vardır. Kullanılan CMS ve Temanın kodları da detaylı kontrolden geçmedikçe web sitesinin indexlenmemesi mümkün değildir.

 


 

Ücretsiz Karikatür Çizimleri ve Ücretsiz Stok Fotoğraf Siteleri

Ücretsiz karikatürlerin de yer aldığı; ücretsiz stok görüntüler sağlayan web siteleri kullanılarak telif hakkı endişeleri kaldırılabilir. Görüntüler, gönüllü bir topluluk tarafından üretilir ve genellikle üreticisine atıfta bulunulmasına da gerek yoktur.

 

1 – Pixabay

Ticari kullanım izni var – Atıf zorunlu değil

İki milyondan fazla görselin bulunduğu Pixabay, gönüllü tasarımcı ve fotoğrafçıların desteği ile ücretli lisans altında satılan görsellerle kıyaslanabilecek kadar kaliteli görüntüler barındırıyor. Aranılan içeriklerin yanına “Cartoon” ifadesi eklenilerek binlerce ücretsiz karikatür de bulunabilir. Karikatür ihtiyaçları da, karikatürler birleştirilerek yine ücretsiz (Açık Kaynak Kod) GIMP programı ile basit bir baloncuk eklenilerek karşılanabilir.

 

https://pixabay.com


2 – Unsplash

Ticari kullanım izni var – Atıf zorunlu değil

Gerçekten harika ve yüksek çözünürlükte görüntülerin yer aldığı Unsplash, Unsplash License sözleşmesinde ilan ettiği gibi bütün görüntüleri hiçbir sınırlamaya tutmadan tamamen ücretsiz sağlıyor… Unsplash ya da üreticisinin adına da atıfta bulunabilirsiniz, fakat bu zorunlu değil. (Teşekkür etmek için bunu yapabilirsiniz)

 

https://unsplash.com


3 – Pexels

Ticari kullanım izni var – Atıf zorunlu değil

Yüksek çözünürlükte video karelerin de yer aldığı Pexels, ücretli stok üreticilerine agresif bir rakip. Çeşitli video efekt ve çekimlerinde kullanılabilecek animasyon dokular da (texture) sağlıyor. İçeriklerin tamamı profesyonel çekimlerden oluşuyor ve gönüllü üreticiler tarafından sınırlandırma yapılmadan dağıtılıyor.

 

https://www.pexels.com


4 – Freepik

Ticari kullanım izni var – Atıf zorunlu değil

Grafik tasarımcı ve matbaa baskı üzerine çalışanların yakından tanıdığı bir web sitesi olan freepik, Unsplash, Pixabay gibi benzerlerinin aksine genelde görüntülerin tekrar düzenlenebilir dosya formatlarını sağlar… Bu formatlar, piksel tabanlı görüntü düzenleme programı Adobe Photoshop ya da vektör tabanlı tasarımlar için geliştirilen Adobe Illustrator ya da CorelDRAW programları ile uyumludur. Piksel tabanlı görüntü düzenleme için Adobe Photoshop formatlarını, çok başarılı ücretsiz bir rakip olan GIMP uygulamasında da açabilirsiniz. Freepik’de ücretli çalışmalar da yer alıyor; aranılan içerik için Free ve Preimum sorgularını kullanabilirsiniz.

 

https://www.freepik.com


 

Ücretsiz Karikatür Programları

Karikatürler teknik olarak, Adobe Illustrator ve CorelDRAW gibi vektör tabanlı çalışan bütün uygulamalarda çizilebilir. İyi bir kullanım düzeyine sahip iseniz Adobe Photoshop’da da çizebilirsiniz. Ağırlıklı olarak teknik çizimler için tercih edilen Autodesk de karikatür çizimlerinde de kullanılabilecek en profesyonel uygulama olabilir. Yine de tasarımcı bir şeyi meydana getirmek için yalnızca onun için geliştirilmiş olan uygulamaları tercih edebilir. Karikatür piyasasında tercih edilen uygulamalardan biri de Affinity Photo ‘dur. (Ücretli lisans)

 

Yerine göre ücretli uygulamaları aratmayacak olan (Açık Kaynak Kod) Open Source Software lisansı altında gönüllü olarak geliştirilip dağıtılan ücretsiz uygulamalar da vardır ve bu ücretsiz uygulamaların bir güvenlik riski de yoktur; uygulamanın bütün kodları kamuya açılmıştır. Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar; diğer ücretsiz uygulamalardan farklı olarak başta -geliştirilmesi için- güvenliğini de kodlarını kamuya açarak göstermiştir.


 

1 – Krita

Krita, açık kaynak kodlu ücretsiz tasarım programları arasındaki en iyi piksel ve vektör tabanlı grafik yazılımı olabilir. Adobe Photoshop ve Adobe Illustrator’ı aratmayacak kadar çok gelişmiş araç ve format desteklerine sahiptir. Bir animasyon stüdyosuna da dönüşebilir ve 2D animasyonlar için de kullanılabilir… 2D Animasyon için de popüler ses ve görüntü formatlarını destekler. Ücretli bir lisans altında dağıtılabilecek kadar gelişmiş olan Krita, “Deneme yok – Abonelik yok – Yeteneklerinizin sınırı yok” sloganı ücretsiz dağıtılan bir yazılımdır.

İndir

https://krita.org/en/download/krita-desktop

Kullanım klavuzu

https://docs.krita.org/en/user_manual.html


 

2 – GIMP

Adobe Photoshop kadar gelişmiş araçlara sahip olan GIMP, fırça ve filtre gibi eklenti desteği de sağlar. Vektör tabanlı grafik tasarımlarını da destekler. Geniş format desteği sayesinde de dosyalar, Adobe Photoshop gibi popüler görüntü düzenleme programlarında da açılabilir. Bir Adobe Photoshop formatı olan Psd formatlar da GIMP ile açılabilir. Kullanım ve beceri düzeyine bağlı olarak çok iyi karikatür tasarımları da yapabilirsiniz.

İndir

https://www.gimp.org/downloads

Kullanım klavuzu

https://www.gimp.org/docs


 

3 – MyPaint

Hızlı; ama yetenekli bir karalama tekniğine dayanma fikri ile geliştirilen MyPaint, diğerlerinden farklı olarak dijital ressam programı olarak geliştirilmiştir. Harika manzaraların yanı sıra kendi keyfinize göre karikatürler de çizebilirsiniz. Karikatürler için de oldukça basit kullanıma sahip, fakat hızlı ve yetenekli bir uygulamadır. Karalama tekniklerine dayandığı için, geleneksel fırçalardan daha gelişmiş fırça ve renk paletlerine sahiptir.

İndir

http://mypaint.org/downloads

Kullanım klavuzu

https://github.com/mypaint/mypaint/wiki/v1.2-User-Manual


4 – FireAlpaca

Suluboya tekniğine dayanan FireAlpaca için de sadece bir suluboya programı denilebilir. Ancak çok kolay ve hızlı bir kullanıma sahip olduğu için, hazır birçok nesne fırçası sayesinde basit karakter tiplemeler çıkarmak da mümkün. Özel kalemler de ayarlanabilir ve hazır kalemleri ile de direkt çizime ve boyamaya geçilebilir…

İndir

https://firealpaca.com/download

Kullanım klavuzu

http://firealpaca.com/en/topics

 

 


Görünüm

2 yorum

  • Betül

    Teşekkürler

  • Melanie

    Hello, just wanted to say, i liked this blog post. It was practical.

Sadece şu etiketi çalıştırabilirsin <code>