WordPress Kurulması Gereken Eklentiler – En İyi Eklentiler

 

Henüz WordPress ile yeni tanıştıysanız okuduğunuz onca gereksiz yorumlardan sonra WordPress’in bir telefon uygulaması gibi kullanıldığını sanıyor olabilirsiniz. Niteliksiz içerikleri şişirmede profesyonel olan amatör WordPress blogları tarafından konu başlıklarına yıl eklenen; “En İyi WordPress Eklentileri 2019” – “En İyi WordPress Eklentileri 2020” gibi anlatımları muhtemelen daha önce gördünüz. WordPress, bir telefon sistemine benzemiyor ve dolayısıyla gereklilikleri ortaya çıkmadıkça eklentilerin %99’u kurulmaz.

 

WordPress CMS, temelde gördüğünüz herhangi bir komplike web sitesinden daha basit olan bir sistem değildir. Genelde bloglar için gördüğünüz Ön Uç Tasarım ve Hafif İşlevler size büyük bir kuruluşun web sitesinden daha basit ve son kullanıcılar için üretilen telefonlardaki market uygulamalarına benzediğini düşündürebilir. Öyle de görünebilir, -Arka Uç- yani görüntülenen sistemin üzerine kurulu kod dizaynı ile WordPress; bir web yazılımcısının bu sistemi kontrol etmesi / geliştirmesini bekler. WordPress şaşırtıcı biçimde esnektir ve yazılımcısının yeteneklerine bağlı olarak; -tercih edilirse- yerine getiremeyeceği bir web sitesi türü yoktur.

 

Arka Uç’da geliştirmeye esnek olan -böylesine komplike bir sistemin- tek başına eklentilerle yönetilmesini beklemezsiniz. Kodların kurulabilir hazır paketler haline getirilmesiyle oluşan eklentilerin neredeyse tamamı denilebilecek kısmı WordPress kurulduktan sonra yapılması gerekenler arasında değildir. Bunların birçoğunu da WordPress tek başına bir eklenti yardımına gerek duymadan çözecektir. Önerilen WordPress Eklentileri gerçekte ne kadar işinize yarar ya da aralarından hangileri gerçekten gereklidir?


 

 

 

WordPress Gerekli Eklentiler

WordPress web sitelerinin içerik ve amacına bağlı olarak; gerekli ve her WordPress web sitesi için de kurulması ya da yapılandırılması zorunlu olan eklentiler olarak ikiye ayırmak zorundasınız. Bu ayrıma gitmeden tam olarak ne olduklarını bile anlamadığınız, ancak iyi olduğu öne sürülen bir dizi eklentileri bilinçsiz bir şekilde yüklemek -başta da olabileceği gibi daha sonra- performans ve işlevinizi etkileyen çakışmalara ve sunucunuz üzerinde gereksiz bellek tüketimine yol açabilir.

 

Genelde En İyi WordPress Eklentileri denilerek yapılan bu listeler; sadece en popüler ve sistem performansını olumsuz etkileyen fazlalıklardır. WordPress’e kaliteli bir tema ile başlıyorsanız; kurmanız gereken eklenti sayısı 2 – 3’dür. Web sitenizin geliştirilen içerik ve istenilen işlevlerine göre eklentiler opsiyonel olarak artabilir; fakat en başında WordPress ile çalışmaya hazır olduğunuzda kurulacak eklentiler kafa karıştırıcı bir liste değil.

 

 

1 – WordPress Önbellek Eklentisi (WordPress Cache)

İçeriklerinizi oluşturmaya hazır olduğunuzda sunucunuzun önbellek yapılandırması için de hazırsınız. Önbellek; bir ziyaretçinin içerikleri görüntülerken, sunucunuzun ana belleğine başvurmadan önce ön belleğe başvurmasıdır. Bu da sunucunuzun tepki süresi ve bellek tüketimini düşürür. Daha fazla bilgi almak için WordPress Site Hızlandırma konusunu inceleyin. Öne çıkan gelişmiş 4 önbellek eklentisi: 

 

LiteSpeed Cache eklentisini yalnızca LiteSpeed sunucularda kullanın; çalıştığınız sunucunun yazılımını öğrenmek için browserspy.dk bağlantısını kullanabilirsiniz. W3 Total Cache ileri düzey yapılandırmalara sahiptir ve eğer paylaşılan (Shared) bir barındırma planı kullanıyorsanız; yeni başlayan bir kullanıcı için bunaltıcı detay ve etkin olmayacak ayarlara sahiptir. WP Super Cache, bütün sunucu platformları için iyi çalışırken; kullanımı kolay ve varsayılan ayarlarda bile etkili sonuçlar verecektir.

 

2 – WordPress Veritabanı Temizleme

Veritabanı; web sitenizdeki bütün kayıtların tutulduğu ve bunları da ziyaretçilerinize gönderen dinamik bir alandır. Web sitenizdeki içerik ya da işlevler arttıkça, veritabanı kayıt ve sorguları da artmaya başlar. Kısaca; veritabanlarındaki kayıtların arasına silinen veriler ve web sitenizin bütün hareketleri de eklenir. Ziyaretçi, siteniz üzerinde bir içeriği görüntülemek istiyor ya da siteniz üzerindeki bir işlevi kullanıyorsa bu sorguları veritabanınıza gönderecektir. Binlerce ve -bazı siteler için milyonlarca- kayıt arasından bu sorguları çağırması sunucu üzerinde performansın düşmesine neden olabilir. Bu nedenle veritabanını kontrol etmek için bu gereksiz kayıtları silmede otomatik tarama yapan bir eklenti en başta yüklenebilir. WordPress Veritabanı Tabloları için WP-Optimize – Clean, Compress, Cache eklentisi en ideal olanıdır.

 

 

 

En İyi WordPress Eklentileri (Opsiyonel)

Yukarıdaki iki eklentinin ya da iki yapılandırmanın; (özel olarak -hazır paket eklentiler- kullanılmadan da çözüm üretilebilir) bütün WordPress web siteleri için zorunlu olduklarını söyleyebilirken bunların dışında eklentiler – WordPress Olmazsa Olmaz Eklentiler – arasında değil. Profesyonel anlamda; hiçbir eklenti böyle bir sınıfa girmez. Tek bir eklenti bile kullanılmadan gelişmiş bir WordPress web sitesi mümkündür. (Eklentiler, kurulabilir paketler haline getirilmiş kodlardır. Bu kodlar paket uygulamaya dönüştürülmeden de tema üzerinde yazılabilirler – Yazılımcısının yetenekleri ya da tercihine bağlı olarak)

 

 

Bazen işleri kısaltmak adına ya da bu işlev için arkasında geliştirici ekibi olan uygulamayı tercih etmek daha kararlı çalışacağından eklentilere başvurmak gerekebilir. WordPress web sitelerinin amaç, tür ve ortaya çıkan ihtiyaç ya da geliştirilme isteklerine bağlı olarak eklentiler artabilir. Tekerleği yeniden icat etmenin gereksiz olduğuna inanıyorsanız aşağıdaki popüler WordPress Eklentileri tercih edebilirsiniz: 

 

 

 

All In One SEO Pack

WordPress SEO denilince ilk aklan gelen eklentilerden birisi. WordPress web sitenizin Arama Motorları tarafından indexlenmesi için yapılandırmalar yer alır.


 

 

Yoast SEO

All in One SEO Pack kadar başarılı bir SEO eklentisi. Arama Motoru Optimizasyonu için ayarlar daha kolaydır; varsayılan yapılandırmada bile başarı gösterebilir.


 

 

Google XMP Sitemap

Arama Motorlarının web sitenizi daha hızlı indexlenmesi için bir site haritası oluşturur. Site Haritası, SEO eklentileri tarafından da oluşturulabilir.


 

 

BuddyPress

WordPress web sitenize geliştirilebilir (entegrasyon) Sosyal Medya işlevleri ekler; ziyaretçileriniz ya da müşterileriniz kendi profillerini oluşturabilir.


 

 

AMP

Web siteniz için -Hızlandırılmış Mobil Sayfalar- oluşturur ve Google’ın bu sayfalara öncelik verdiği iddia edilirken, URL’deki marka isminiz de kaybolur.


 

 

Contact Form 7

WordPress’de işini en iyi yapan eklenti ve tamamen ücretsiz. Web siteniz için iletişim formları oluşturur. (İletişim formlarının tasarımı geliştirilmelidir)


 

 

WP Mail SMTP

Eğer web sitenizdeki iletişim formları için SMTP portunda bir problem yaşıyorsanız, bu eklenti bu portu sadece birkaç adımda yapılandıracaktır.


 

 

MailChimp

MailChimp hesabınızın WordPress üzerindeki denetimlerini geliştirir. MailChimp; çevrimiçi bir pazarlama servisidir ve email hesaplarını yönetmenizi sağlar.


 

 

Ninja Forms

Sadece iletişim formu oluşturmaz; gelişmiş şartlı mantık koşullarına dayanan birçok form türü üretebilir. Bazı ayrıcalıklar ücretli versiyon için mümkündür.


 

 

wpforms

Temelde Contact Form 7‘nin hazır işlev ve tasarım olarak gelişmiş – daha kolay bir versiyonu denilebilir. Formdaki bazı ayrıcalıklı özellikler de ücretlidir.


 

 

Elementor Sayfa Yapıcı

Görsel bir editör ekler ve buton, galeri, şablon gibi öğeler oluşturur. Profesyonel bir kullanım için temaya entegre edilmesi ve tam sürüm gereklidir.


 

 

Page Builder by SiteOrigin

Elementor Sayfa Yapıcı eklentisine benzer. Eklenti için bazı gelişmiş ekstra eklentiler ücretlidir. Genelde tema geliştiricileri entegre ederek kullanır.


 

 

Visual Composer

WordPress sayfa oluşturma için kullanılan en popüler eklenti. (Tema geliştiricileri arasında) Profesyonel kullanım için tam sürüm ve tema entegre gereklidir.


 

 

WooCommerce

WordPress web sitelerine E-Ticaret alt yapısı kurar. Temanın da özel geliştirilmiş olması gerekir. Sanal Pos API için eklenti geliştirmek ya da satın almak zorundasınız.


 

 

 

Easy Table of Contents

WordPress Yazı İçi Otomatik Link oluşturur ve bu linkleri de sayfanın başına bir katalog olarak yerleştirir. Daha fazla bilgi için bkz: Sayfa Atlamaları – WordPress Yazı İçi Link Verme


 

 

SiteOrigin Widgets Bundle

Widget / Görsel Araç oluşturur. WordPress Bileşenler fonksiyonundan pek farklı değildir; basitleştirilmiş ve ikonlarla da biraz şişirilmiştir.


 

 

Q2W3 Fixed Widget

WordPress Varsayılan Tema için bile kullanıma hazır Widget / Görsel Aracı sabitler. Eklentinin aslında tek yaptığı arka uç’da css fixed işlevidir.


 

 

 

WordPress Klasik Düzenleyici

WordPress Gutenberg Editöre karşı 5 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Bu eklenti, WordPress Klasik Editöre kaldığı yerden devam ediyor.


 

 

TinyMCE Advanced

Açık Kaynak Kodlu gelişmiş bir metin editörüdür; WordPress klasik editöre ekstra özellikler verir. Editör geliştirilirse her yerde kullanılabilir. (Arka Uç Kod)


 

 

Duplicate Post

WordPress Yazı Kopyalama – WordPress Sayfa Kopyalama işini yapar; aynı sayfadan bir kopya üretir. Benzer sayfalar üzerinde hızlıca çalışmak içindir.


 

 

Popup Maker

WordPress Popup Eklentisi. Pop-up / Açılır afişler ekler ve gerçekten işini iyi yapan bir eklentidir. Afişler, Yazı Tipleri ve Renkler esnek olarak özelleştirilebilir.


 

 

Popups OptinMonster

Popüler bir WordPress Email Aboneliği Eklentisi. WordPress E-posta Pazarlama için. (Temel) Gelişmiş ayrıcalıklı yapılandırma ve tasarımlar ise ücretlidir.


 

 

EWWW Image Optimizer

WordPress WebP kullanımı için de uygun. Görüntüleri optimize eder ve çevrimiçi sıkıştırma yazılımlarını kullanarak yeniden kodlar. (WordPress Resim Boyutu Azaltma)


 

 

 

Smush – Compress, Optimize

WordPress Resim Optimizasyon Eklentileri arasındaki en popüler olanı. Logosu pek çirkin ve korkutucu olsa bile bu eklenti iddia ettiği kadar işini gerçekten iyi yapar.


 

 

Really Simple SSL

WordPress SSL Sertifikası Ekleme içindir. (SSL Satın Alındıysa – Sunucuda Etkinse) Eğer site üzerinde etkinleştirmeyi başaramıyorsanız bir – iki adımda bunu başarır.


 

 

Broken Link Checker

En iyi WordPress Kırık Link Eklentisi. Eğer web sitenizde yüzlerce – binlerce içeriğe sahipseniz bunları denetlemelisiniz; Google çalışmayan bağlantılardan nefret eder.


 

 

Redirection

WordPress Yönlendirme Eklentisi. WordPress sitesi üzerindeki bütün yönlendirmeleri gerçekleştirebilir ve 404 sayfaları için rapor da hazırlayabilir. Bedava ve reklam yok.


 

 

Social Media MashShare

WordPress Sosyal Medya Eklentisi. Yukarıdaki afiş resminde görüldüğü gibi sosyal paylaşım düğmeleri ekleyebilir ve bunlara ayrıca bir sayaç da yerleştirebilir.


 

 

AddToAny Share Buttons

Popüler bir WordPress Sosyal Medya Paylaşım Eklentisi. Basittir; ama paylaşım URL’sinde, AddToAny reklamı görünür. (Paylaşılan içerikler’de değil)


 

 

iThemes Security

En popüler WordPress Güvenlik Eklentileri arasında. Bazı açıklar için kurallar ekler ve bunları izler. Web sitenizi yavaşlatabileceğini unutmayın. (Web sitenizi zorunlu olarak tamamen ele geçirip izleyeceği için)


 

 

Wordfence Security

En İyi WordPress Güvenlik Eklentileri arasında. Gelişmiş yapılandırmalar ve destek ücretlidir. Güvenlik eklentileri anlık kontroller ve izleme yaptıkları için sitenizi yavaşlatabilir. (Sunucu performansınıza göre)


WordPress Form Oluşturma – BONUS

Eklentilere güvenmiyor ya da eklentilerin sizin için yeteri kadar esnek olmadıklarını düşünüyorsanız; bir yazılımcı değilseniz ya da bir yazılımcıya sahip değilseniz veya bununla kaybedecek zamanınız yoksa, JotForm servisini kullanmak en iyi fikir olabilir. Bu servis -web sitenizde entegre edilen bir API kodu- ile çalışır ve Görsel Düzenleyici Kullanarak profesyonel formlar oluşturabilirsiniz. Servis, WordPress Kayıt Formu dahil; şartlı mantık algoritmalarını yazabilir. Bu formların işlevleri uzak sunucuda çalıştırılır ve bu formların kodunu sadece web sitenize eklersiniz. Bu servis, gerçekte Ticari Firma ve Ticari WordPress Web Siteleri için uygundur. Aylık ve Yıllık Ödeme Planları var. (Ücretsiz planı sınırlı ve reklam kullanır) Servis ve Planlar İçin: https://jotform.com/pricing

 

Ayrıca İnceleyin: WodPress Eklenti Kurulumu

 


Görünüm

Sadece şu etiketi çalıştırabilirsin <code>