WordPress Site Hızlandırma – WordPress Optimizasyon

 

WordPress web sitelerinin daha fazla nasıl hızlandırılacağı; WordPress rehberlerin en klişe listelerinden birisidir. Genelde de WordPress Optimizasyon için bir yığın eklentiler önerilir ve bu eklentilerin sihirli bir dokunuşla web sitenizi bir anda performans moduna alacağı öne sürülür… Web sitesinin uygulamadaki performansı izlenmesi gerekirken; çeşitli hizmetler satmakta olan üçüncü sınıf platformlar üzerinden de test sonuçlarının izlenmesi gerektiği söylenir. Eğer ki bir Tema ya da Eklenti geliştiricisi değilseniz bu tip testler; web sitesinde izlenen performansla çelişiyorsa görmezden gelinir.

 

Bir web sitesinin gerçek performansı; çevrim içi araçlarla değil, Apache için JMeter modülü ile test edilir. Bu uzmanlık isteyen bir çalışmadır ve yalnızca bu performans testlerini yerine getiren özel kişiler vardır. Uygulamadaki bir web sitesinin; -hangi ziyaretçi sayısında hangi tepkileri vereceği- çevrim içi araçlarla ölçülemez. Dolayısıyla da çevrim içi araçların puanlarından yola çıkarak web sitenizin hızlı ya da yavaş olduğuna karar veremezsiniz.

 

 

WordPress Optimizasyon Eklentileri yanlış kullanıldığında; (benzer fonksiyonlar için kurulan iki eklenti gibi) tam tersi sonuçlar verir. Örneğin LiteSpeed Web Server kullanan bir hosting’de WP Super Cache ve W3 Total Cache performansın düşmesine neden olabilir. Çünkü, LiteSpeed Web Server diğerlerinin kullanmadığı ve varsayılan olarak sunucuda özel yapılandırılan bir önbellekleme kullanır… Paylaşılan sunucularda ise önbellek eklentilerinin; WordPress Hızlandırma Eklentisi olarak düşünülmesi yanlıştır. Dosya sıkıştırma işlemleri belirli bir ölçüde yüklenme süresini azaltsa bile, önbellekleme; aynı kullanıcı için performansı arttırır ve bant genişliği tasarrufu sağlar. Paylaşılan bir sunucuda önbellek eklentileri; aslında benzersiz kullanıcılarda, performansı artırmaktan daha çok aynı kullanıcılar için bant genişliği tasarrufunu sağlar. Bant Genişliği kullanımını düşürmek ise benzersiz ziyaretçiler için de performansın artırılmasına (sunucu yükünün azaltılmasına) neden olacaktır; fakat -özellikle paylaşılan sunucularda- ne kadar doğru yapılandırılırsa yapılandırılsın; bir önbellek eklentisi kötü kodlanmış ve arkasında kötü bir hosting firması olan web sitesinde performansı artırmayacaktır: (yapılacak her optimizasyon dahil)

 

 

WordPress Hız Sorunu

WordPress site hızlandırma teknikleri için, en başta izlenilmesi gereken hosting firmanızın yeterliliğidir. Ek olarak; web sitenizin içerik ve trafik durumuna göre doğru barındırma planında yer almış olmasıdır. WordPress site hızlandırma eklentisi adı altında yüklenen işlevler; -Hosting olarak sınıfta kalıyorsanız- önemli ve kalıcı çözümler getirmeyecektir… WordPress optimizasyon eklentileri de; -artan bir trafiğiniz varsa- daha çok bant genişliği kullanımınızı düşürecektir. CSS / JS sıkıştırma ya da yüklenme süresini azaltmayı hedefleyen eş zamansız JS ve CSS yüklemeleri de Pingdom, GTmetrix ve PageSpeed gibi servislerdeki puanları artırabilir; ama bu optimizasyonlar, doğru tercih edilen bir hosting’de katkı verebilir.

 

Görüntülerin optimize edilmesi de sayfa yüklenme sürelerini iyileştirmeyecektir; görüntülerin optimize edilmesi, -kaynakların yüklendiği bir sayfada- verilerin indirilme sürelerini azaltacaktır. Fakat, verilerin indirilme süreleri; (resim, fotoğraf, grafik) web sitesinin yüklenme hızı ile aynı anlamda değildir. Görüntü verilerinin indirilme sürelerini ziyaretçilerin internet bağlantı hızları da etkileyebilir. Yine de bir web sitesinin; ziyaretçilerinin bağlantı hızlarını en düşük seviyede kabul etmesi ve görüntüleri de buna göre optimize etmesi gerekir. WordPress Optimize denildiğinde kod kalitesi olarak düşük bir temada ve kötü bir hosting’de barınan web sitesinde yüksek bir performans artışının olacağı düşünülür. Bütün bu optimizasyonlar zaten kod kalitesi ve hosting performansı yüksek bir web sitesinde; ziyaretçilerin daha hızlı performans almasını ve bant genişliği kullanımı için bir tasarruf sağlar. Ama daha hızlı performans sağlamakla; varsayılan olarak (optimize edilmeden önce) tamamen kötü bir durumda olan (bir sayfanın getirilmesi süresi 5 saniyenin üzerindeyse) web sitesinin hızını artırmak iki eş anlamlı olan terim değildir.

 

İdeal bir web sitesinin önerilen sayfa yükleme süresi  2-3 saniyedir. Kaynak: https://thinkwithgoogle.com Süre 5 sn üzerinde ise ve 10’a kadar çıkıyorsa (indirilen veriler standart değilse) bu, normal olarak kabul edilmez. Büyük ve çok sayıda görüntülere sahip olmayan sayfaların da 1 saniye içinde getirilmesi gerekir.


 

WordPress site hızı arttırma için izlenmesi gereken tekniklerin hepsi bütünlük içindedir. Genel tekniklerin görmezden gelinmesi; (Hosting ve Tema) izlenen diğer performans artışı için yapılan optimizasyonlarda önemli bir katkı vermeyecektir. WordPress web sitelerinin performansı için izlenmesi gereken tekniklerin bütünlük oluşturduğunu; Hosting – Tema’dan sonra performansı artırmaya yardımcı olduğunu hatırlayın:


 

1 – Hosting

Kaliteli bir hosting ile başladığınızdan emin olun. Bir web sitesinin hızını etkileyecek olan en geçerli ana etken barındığı hosting’in ya da hosting planının doğru tercihidir. Kötü bir hosting; web siteniz üzerinde hangi optimizasyonu gerçekleştirdiğinizin de önemi olmaksızın performansınızı daima düşük tutacaktır. İyi bir hosting ve doğru tercih edilmiş olan plan hiçbir optimizasyon gerçekleştirmeden (yüksek bir trafik alan kadar – içeriklerin ciddi oranda artışına kadar) varsayılan da bile tatmin edici performans verebilir. (Hosting’inizi değerlendirmek için lütfen Web Siteniz İçin En İyi Hosting Firması konusunu inceleyin)

 

2 – Temalar

Kaliteli temaları tercih ettiğinizden emin olun. Ücretli olarak satışa sunulmuş olsalar bile şişirilmiş olan temalar da vardır… Envato / Themeforest gibi ünlü pazarlarda her zaman kaliteli olarak kodlanmış ve şişirilmemiş yazılımların / temaların olduğunu düşünmemelisiniz. Envato’da satılan temalar için yorum yapan WordPres inceleme ekibinde bulunmuş S. Manic şunları söylüyor: ThemeForest’de satılan bazı temalar, WordPress’in ücretsiz WordPress temaları deposuna giremez. ALINTI – slobodanmanic.com  Yalnızca üçüncü parti eklentilerle şişirilmiş olan (Visual Composer – Slider Revolution gibi) temalardan uzak durmalısınız. Temanızı satın almadan ya da kullanıma geçmeden önce canlı olarak bir web sitesi üzerinde performansını izlemelisiniz. Hazır tema kullanıyorsanız; web sitenizde kullanmadığınız şablon ve işlevleri silin. (örnek sayfalar – veriler ve eklentiler dahil)

 

3 – Eklentiler

Eklentiler temelde temanızın kodları gibi çalışırlar ve yüklenebilir hazır paketler haline getirilmiş hızlı kod parçacıklarıdır… Eklentilerin sayıca fazla olması web sitenize fazladan bir yük de bindirmez. Ancak, kötü kodlanmış yalnızca bir eklenti bile web sitenizin performansını tamamen etkilemek için yeterlidir. Eklenti sayısını azaltmanız gerekmez; kötü kodlanmış ve performansı olumsuz etkileyen eklentileri kaldırmanız gerekir. Web sitenizin ya da kullandığınız temanızın performansını etkileyen çalıştırdığınız bir eklenti de olabilir. Eklentileri devre dışı bırakarak web siteniz üzerinde önceki ve sonraki performansı karşılaştırın.

 

4 – Görüntüler

Görüntüler direkt olarak sayfa yüklenme hızlarını etkilemez. Sayfa yüklenmiş olabilirken; görüntü verileri indirilmeye devam ediyor olabilir. Ama görüntü verilerinin sayıca fazla olduğu bir web sitesinde de sayfa yüklenme hızı olarak kabul edilecektir. Görüntüler bant genişliğine dahil olduğu için de yüksek trafik alan web sitelerinde direkt sayfa yüklenme hızlarına da etki edecektir. Görüntülerin optimize edilmesi yüksek trafik alan web sitelerinde performans artışı sağlarken; düşük trafiklere sahip web sitelerinde de verilerin daha hızlı indirilmesini sağlar. Grafiklerinizi Photoshop’da düzenliyorsanız; verileri kaydederken optimize edilmiş olarak kodlayın. Bir Wallpaper sitesi için çalışmıyorsanız yüksek pikselde görüntülere ihtiyacınız yoktur. BMP-PNG formatları da kayıpsız sıkıştırma kullandıkları için JPG’den daha fazla boyuta sahiptir. Görüntülerinizi manuel olarak compressor.io gibi çevimiçi servislerden de optimize edebilirsiniz. Sayıca fazla grafik kullanıyorsanız Smush Image Compression veya WP-Optimize eklentilerini kullanabilirsiniz.

 

5 – Önbellek

Web sitenizin performansını artırmak için; genellikle bütün web sitelerinde kullanılan önbelleklemeyi de görmezden gelmemelisiniz. Önbellek ise kısaca: İstemcinin verilere erişmesi gerektiğinde; ana belleğe başvurulmadan önce önbelleğe başvurulmasıdır. Tarayıcılar ise web sitelerinin önbellek davranışlarına bakmaksızın ziyaret edilen sayfaları okuma önbelleği denilen bir bilgi işlem deposunda saklıyor olsa da bütün bu önbellek davranışlarını (oturum sürelerini) kontrol etmeli ve sunucunun önbellek tepkilerini de yapılandırmalısınız. LiteSpeed Web Server kullanıyorsanız özel geliştirilen LiteSpeed Cache eklentisini kullanın. Diğer Apache sunucularında WP Super Cache ve W3 Total Cache eklentisini kullanabilirsiniz. (W3 T. Cache özel sunucular için ileri düzey gelişmiş ayarlara sahiptir ve paylaşılan sunucularda doğru yapılandırılmazsa tam tersi sonuçlara da neden olabilir. Paylaşılan bir barındırma kullanıyorsanız, WP Super Cache varsayılan değerlerde bile olumlu sonuçlar verebilir. Sunucu bilgileri için: browserspy.dk

 

Önbellek eklentilerinde varsayılan olarak bulunan JS – CSS ve HTML küçültme / Sıkıştırmayı etkinleştirin: Optimize sekmesinden Minify ayarlarını kontrol edin. Ayrıca, cPanel’de “Optimize Website” sekmesinden bütün veriler için Gzip sıkıştırmasını da etkinleştirin. cPanel kullanmıyorsanız aşağıdaki kodu “htaccess” dosyanıza yazın:

 

Htaccess Gzip Sıkıştırma

KOD – gtmetrix.com/enable-gzip-compression

 

6 – Veritabanı

Veritabanı kısaca; sitenizdeki bütün kayıtların depolandığı; bu kayıtların sorgulamalarının gönderildiği dinamik alanlardır. Web siteniz üzerindeki içerikleriniz arttıkça veritabanı yükünüz de artmaya başlar. Web sitenizin; barındığınız sunucu ile birlikte performansını etkileyecek olan nedenlerden biri de bu veritabanlarındaki artan yük ve sorgulamalardır. Yine kısaca bunu bir örnekle açıklamaya çalışırsak; web sitenizdeki herhangi bir içeriği arayacak olan ziyaretçiniz bu sorguyu veritabanınıza gönderecektir ve bu sorgulama binlerce kayıt arasından alınarak ziyaretçinize getirilecektir. İşte bu veritabanlarındaki kayıtların arasına zamanla silinen verilerin ve web siteniz üzerindeki bütün geri izlemelerin kayıtları da eklenir ve böylelikle veritabanı yükünüz zamanla artmaya; gerekli olmayan kayıtlarla dolmaya başlar. Bunları otomatik olarak belirleyen ve web sitenizin işlevleri için zorunlu olmayan bu gereksiz kayıtların WP-Optimize eklentisini kullanarak önüne geçebilirsiniz. ALINTI – WP Kurulum Sonrası Ayarları – #DB

 

7 – CDN

CDN (İçerik Dağıtım Ağı) coğrafi olarak dağıtılmış bir sunucu grubudur… Medya dosyaları / Görüntüler, CDN Sunucuları tarafından otomatik olarak ziyaretçilere en yakın lokasyon / sunucudan dağıtılır. Nasıl çalıştığını anlamak için kısaca dnschecker.org adresini kullanabilirsiniz; web sitesinin ip adresleri birden fazla / farklı lokasyonlarda ve farklı ip adreslerine sahip ise web sitesi bir CDN ağındadır. Yüksek trafik alan ve hedef kitlesi global olan bir web sitesine sahip değilseniz; CDN ağında olmanın performansını önemli ölçüde izleyemezsiniz. Artan bir trafik alıyorsanız ve büyük medya dosyaları kullanıyorsanız bir CDN ağına katılmanız performansınızı bu durumda önemli ölçüde iyileştirecektir. Bu senaryo dışında ücretsiz CloudFlare CDN kullanmanız / CF Rocket Loader servisini aktif etmeniz web siteniz üzerinde izlenebilir bir performansı artışı sağlayabilir.

 

Jectpack Gerekli mi?

 

Eğer ki ne yaptığınızdan tam olarak emin değilseniz; yanlış kullanımda Jetpack, WordPress web sitenizi sadece aşağıya doğru hızlandıracaktır. WordPress’in resmi geliştiricileri arasında; Automattic tarafından kullanıma sunulan Jetpack; onlarca modülle birlikte gelir. Ücretsiz planına geçmeden bile onlarca dikkat çeken modüller sunar. Ne var ki bu modüller -paylaşılan sunucuda barınıyorsanız- sunucunuz üzerinde kaynak problemlerine yol açabilir. Dolayısıyla da diğer birçok eklentinin özelliklerini bir araya getiriyor ve medyalarınız için CDN’yi etkinleştiriyor olsa bile web sitenizin hızına katkı vermeyecektir. Yanlış kullanım ve gereksiz modüllerin yüklenmesi de; (bunları devre dışı bırakmazsanız) web sitenizde olağan dışı bir performans kaybına neden olabilir. Sonuç olarak Jetpack web sitenizi özelleştirmede iyi olabilirken; web sitenizin hızını da olumlu etkilemesini beklememelisiniz. Yanlış/Kaba bir kullanımda ise (web sitenizdeki içerik ve trafiklere oranla) performansınıza olumsuz katkıları da olabilir. Kısaca Jetpack, WordPress web sitelerinin performansı ile kesinlikle doğrudan ilişkili değildir. Jetpack’ın performans olarak web sitenize olumlu katkısı olacağında ısrarlı iseniz sonuçlarını izlemeye hazır olun. Jetpack CDN ise web sitenizde bir süre daha etkin olmaya devam edebilir: tabii ki, eklentiyi kaldırdığınızda medya linklerinizde marka bilinirliğinizi görmezden gelen; 1.wp.com gibi CDN bağlantılarından hoşlanıyorsanız bu sizin için sorun olmayacaktır. Bu URL yapılarından pek hoşlanmıyorsanız o zaman ne yaptığınızı iyi biliyor olmalısınız.

 

 

Sıradan WordPress Rehberleri Anlatımları Doğruluyor mu?

Yerli WordPress rehberlerinde sayı daha fazla olsa bile genel olarak birçok WordPress rehberlerindeki anlatımlar doğrulamadan geçmez. Aktarılan bilgilerin sorumluluk ve zahmeti genellikle de uygulamaya koyulan ziyaretçilere yüklenir. Öğretici iddiasına sahip WordPress Eğitim Rehberleri; genelde şişirilmiş ve göz dolduran anlatımları ile ve bazen -cümlelerin yer değiştirmesiyle- birbirini tekrarlayan anlatımlar yaparak uygulamada sonuç alınmayacak olan; doğru olsa bile eksik ve isabetsiz listelerle dolup taşar. WordPress Nasıl Hızlandırılır diyerek bir Google Araması yaptığınızda binlerce sonuçla karşılaşırsınız ve bunların birbirine ne kadar yakın olduğunu görürsünüz. Teknik bilgi temelde değişime uğramasa da gelişen yazılımlarla birlikte sürekli sonuçları izlenmesi gereken ve tartışmalara açık olan dinamiklerdir.

 

 

 

WordPress sitem çok yavaş diyen kullanıcıya eklentiler önermek ve bir CDN önerisi yapmak kolaydır. Hatta bazı çevrimiçi araç puanları ile de yola çıkılmasını söylemek başta bayağı nitelikli bir bilgi olarak yeni adayları tatmin edebilir. Ancak, WordPress sitem neden geç açılıyor diyen kullanıcıların projeleri hakkında bilgi sahibi olmadan ve yazılımları da incelemeden genel önerilerde bulunmak zaten zordur. Durum böyle olunca bütün WordPress siteleri için genel bir öneri listesi çıkartmak ve doğrulamak daha zordur. WordPress Eklentileri ya da bazı optimizasyonların -gerçekte neye katkı vereceğini- anlatmak göz dolduran hazır bir listeden daha önemlidir. bilinen en yaygın nedeni; tek bir nedeni ortaya koymak amatörlerin listeledikleri onlarca maddeden daha değerlidir. Çünkü bu doğrulanmış ve yeteri kadar site üzerinde izlenmiştir. Eğer, web sitem yavaş açılıyor diyorsanız muhtemelen sizin optimizasyonla ilgili bir sorununuz yoktur. Optimizasyon -10 saniyede yüklenen web sitesinizin süresini 1 saniyeye- düşürmez. Bunun nedeni projenize uygun olmayan hosting planları veya kötü bir hosting ya da yazılımınızdaki bir kodun / işlevin (eklentiler de temaya entegre edilen kodlardır) kaynak tüketiminizi olumsuz etkilemesidir.

 

En Hızlı Hosting Firması mı?

En Kötü Hosting Firmaları -genellikle- ortaya çıkan performans sorunlarından sizi sorumlu tutarlar ve iki seçenek önerirler: site optimizasyon ya da hosting paketleri… Temanızın / Kodlarınızın iyi çalıştığından eminseniz; -ciddi bir performans sorunu- optimizasyonla düzeltilemez. Optimizasyonlar, zaten belirli bir performansın; artan trafik ve içerik için verimini artırmaktır. Optimizasyonların yapılmasını veya Hosting Planının değiştirilmesi gerektiğini söyleyen firmalar; -aynı proje için- rakip bir firma ile uygulamalı olarak karşılaştırıldığında genellikle sonuçları çok farklı olur. İki mazereti öne süren Hosting firmalarındaki aynı proje rakip Hosting firmalarında izlenmelidir. Bu izlemelerin sonuçları genellikle şaşırtıcı olur. Aynı proje için tam destek veren ve performans sağlayan Hosting Firmaları; -Optimizasyonları öne süren- Hosting Firmaları ile karşılaştırmaya değer. Artık bugün bu konudan sonra ne yaptığınızı iyi biliyor olmalısınız.

 

 


Görünüm

Sadece şu etiketi çalıştırabilirsin <code>