WordPress İlk Ayarlar
Bir içerik yönetim sistemini; sitenizi başlatmak için başarılı bir şekilde kurmanız harika bir adım olsa bile yeterli değildir. WodPress tek başına bir blog ya da herhangi analitik bir web sitesini ortaya çıkarabilmek için yeterli olabilecek nitelikte değildir. WordPress kurduktan sonra yapılması gerekenler; sitenin yayın amacına göre farlılıklar gösterse bile yine de temel anlamda WordPress sitelerinin birbirine benzer olan yapılandırma ve kurulumları vardır.
Klişeleşmiş WordPress rehberlerinde genellikle kurulumdan sonra bir tema ve eklentilere bodoslama dalınır. Belki bir acemi için bu göz alıcı olabilir. Ama daha sonra bu kullanıcılar ne yaptıklarını; arkada nasıl bir sistemi çalıştırdıklarını bilmezler ve sitelerinin yayın amacına gerçekte katkı vermeyen gerekli gereksiz önlerine her gelen eklentinin tavsiyelerine kapılırlar. Öncelikle WordPress yüklendikten hemen sonra varsayılan – default bir tema ile gelir. Bu varsayılan tama gerçekte; eğer alelacele bir makale ve bir duyuru yayınlama niyetiniz yoksa WordPress sistemini ve temel sunucu yapılandırmalarınızı kurmak için tanımlanmıştır. Bir WordPress kurulumundan sonra sistemin back-end – arka ucuna odaklanılması ya da kontrol edilmesi gerekir; bunların en başında temel güvenlik önlemleri gelir.
• WordPress Admin Paneli Gizleme – Wp-Admin Gizleme
• WordPress’de Medya Yükleme Dizini Nasıl Özelleştirilir? (theme/uploads)
• WodPress Dizin Taramayı Devre Dışı Bırakma
• WordPress Htaccess Yapılandırma
WodPress Tema
Temanız, bir WordPress sitenizin tasarım ve çalıştıracağınız fonksiyonlarla birlikle en komplike tarafıdır. Temanızı sıradan amatör bir blog’dan; referans alabileceğiniz bütün profesyonel ve kapsamlı sistemlere kadar genişletebilirsiniz. Temanız, yalnızca sitenizin görsellik tarafını ilgilendiren basit bir arayüz değildir; siteniz üzerinde çalıştırılacak bütün fonksiyon ve özelliklerin kalbi temanızda atar. Bunlar da WordPress tarafından kullanıcılara yerleşik olarak sunulmazlar. Her ne kadar bu özellik ve fonksiyonlar, WordPress sistemi tarafından çalıştırılsa bile opsiyonel olarak da gelmez. Bu anlamda aslında WordPress bir kod editörüne de benzetilebilir. Temamızı üzerine inşa edebileceğimiz bir içerik yönetim sistemimi bize hazır olarak gelir; hatta basit bir yayın amacımız varsa tek başına bile temel özellikleri ile yeterli olabilir. Ama yalnızca metinlerden oluşmuş bir blog’dan öte ziyaretçilerine bir web sitesi deneyimi sunmak ve yayın amacına katkı verecek fonksiyonlar geliştirmek için; tema WordPress sisteminizin atacak olan kalbidir.
Bu temalar, Hazır ve Özel geliştirilmiş temalar olarak üzere ikiye ayrılır. Özel olarak geliştirilmiş temalar, yalnızca tema yazarı tarafından kullanılan veya bir web sitesine özel olarak hazırlanmış – dağıtılmayan benzersiz temalardır. Hazır temalar da ücretli ve ücretsiz olmak üzere ikiye ayrılırlar.
WordPress Ücretsiz Temalar
WordPress Ücretli Temalar
WordPress Eklentileri
WordPress sistemindeki Eklenti – Plugin kavramı yüklenilebilir paketler haline getirilmiş olan kodlardır ve bu da temelde temanızdaki kod parçacıklarından farksızdır. Web sitenizi geliştirmek için tema üzerinde kod parçacıklarına ihtiyaç duyarsınız ve bunun için başta PHP ve JavaScript gibi temel CSS ve HTML programlama dillerine hakim olmak zorundasınız. Eklentiler; kısaca aslında sizi bu programlama dillerini kullanmak zorunda bırakmadan bunu sizin yerinize birkaç adımda getiren hazır paketlerdir. WordPress temanızı geliştirmek için programlama dillerine hakim olsanız bile eklentiler yine de sitenizi geliştirmek için başvurmanız gereken ve WordPress sisteminiz için referans almanız gereken zorunlu yüklemeleri de kapsayabilir. Örneğin bir SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu) için temanız üzerinde yazılım geliştirmeniz; eğer yalnızca bunun için çalışan bir yazılım ekibiniz yoksa çok zordur ve yalnızca bunun için çaba sarf eden yazılımlar karşısında da zaten başarısız olacaktır. Başka bir deyişle; Eklentiler kod bilgisi gözetmeksizin çok geniş bir kitleye hitap eden hızlı kod parçacıklarıdır.
Web sitenizin yayın amacına göre -ya da- istediğiniz fonksiyonlara göre neredeyse sayısız bir eklenti seçeneği bulunurken; sadece iki veya üç temel eklenti kurulumuna ihtiyacınız vardır. Özellikle ücretli bir tema seçiminde, temanın amacına göre entegre edilmiş eklentiler zaten vardır ve bu eklentiler temaya özel baştan geliştirilmiş olabileceği gibi tema üreticisi tarafından da yazılmış olabilir. Hazır temalarda entegre olarak gelmeyen temel; ama zorunlu olan iki eklenti vardır: Birincisi; SEO İkincisi de: Önbellek yazılımlarıdır ve bunların hemen arasına başta Veritabanı Optimizasyonu için bir yazılım daha alınabilir.
WordPress Önbellek Eklentisi
WordPress Eklenti Yükleme panelinde birçok alternatifleri olsa da kendilerini kanıtlamış ve her ikisi de başarılı olan iki eklenti vardır: W3 Total Cache ve WP Super Cache‘dir. Ek olarak; özellikle LiteSpeed Web Server hostingler için geliştirilen LiteSpeed Cache LiteSpeed Web Server kullanan hostingler için adeta kusursuz bir tercihtir. LiteSpeed Web Server kullanmayan hostingler’de de kullanılabilir; diğer Önbellek yazılımlarından kesinlikle daha başarısız değildir ve ayrıca daha sonra ihtiyaç duyabileceğiniz servislerle entegre çalışmanıza fırsat verirken yönetim paneli de basit kolay bir arayüzle gelir.
WordPress SEO
Arama Motoru Optimizasyonu için genellikle Yoast SEO ve All in One SEO Pack olmak üzere iki popüler eklenti tercih edilir. Bu iki eklentinin arasında işlevsellik bakımından çok büyük bir fark yoktur; ama Yoast SEO detaylarla boğulmak istemeyenler için daha idealdir.
• WodPress Eklenti Kurulumu
• WordPress Yoast SEO Kurulum ve Ayarlar
Veritabanı Optimizasyonu
Veritabanı kısaca; sitenizdeki bütün kayıtların depolandığı; bu kayıtların sorgulamalarının gönderildiği dinamik alanlardır. Web siteniz üzerindeki içerikleriniz arttıkça veritabanı yükünüz de artmaya başlar. Web sitenizin; barındığınız sunucu ile birlikte performansını etkileyecek olan nedenlerden biri de bu veritabanlarındaki artan yük ve sorgulamalardır.
Yine kısaca bunu bir örnekle açıklamaya çalışırsak; web sitenizdeki herhangi bir içeriği arayacak olan ziyaretçiniz bu sorguyu veritabanınıza gönderecektir ve bu sorgulama binlerce kayıt arasından alınarak ziyaretçinize getirilecektir. İşte bu veritabanlarındaki kayıtların arasına zamanla silinen verilerin ve web siteniz üzerindeki bütün geri izlemelerin kayıtları da eklenir ve böylelikle veritabanı yükünüz zamanla artmaya; gerekli olmayan kayıtlarla dolmaya başlar. Bunları otomatik olarak belirleyen ve web sitenizin işlevleri için zorunlu olmayan bu gereksiz kayıtların WP-Optimize eklentisini kullanarak önüne geçebilirsiniz.