WordPress Nedir? WordPress Kullanımı

 

WordPress, Açık Kaynak Kodlu İçerik Yönetim Sistemidir; amacı ise -Yayıncılığın Demokratikleştirilmesi-dir, ve bu herhangi bir yazılım bilgisi ve kod becerisine sahip olmayan kullanıcılar için bir web sitesini başlatabilme anlamına gelir. WordPress, standart bir kurulumdan hemen sonra yayın yapmaya hazırdır ve özelleştirilmesi için ücretli ve ücretsiz olarak çok sayıda plugin / eklenti ve tema destekler.

 

Açık Kaynak Kod Nedir?

Kamuya açık olan kod lisansıdır… Açık Kaynak Kod lisansı altındaki yazılımlar; izin alınmadan geliştirme ve dağıtma hakkını tanımlar. Böylelikle kullanıcı Açık Kaynak Kod lisansı altındaki özgün yazılımı izinsiz olarak inceleme ve herhangi bir bölümünü değiştirme & geliştirme hakkına sahip olur.  Açık Kaynak Kod lisansları aynı zamanda kullanıcıya söz konusu bu yazılımı; -herhangi bir amaç için- kullanabileceğini ifade eder. Açık Kaynak Kod lisansları altındaki bu yazılımların sözleşme şartlarında ise, satımalarına izin verilmemesi veya değişikliklerin belirtilmesi gerektiği gibi bazı sınırlandırmalar da bulunabilir.

 

İçerik Yönetim Sistemi Nedir?

İçerik oluşturmak ve yönetmek için kullanılan yazılımdır. İçerikler genellikle bir veritabanında depolanır ve bir şablona dayalı olarak ön uçta / web arayüzünde de görüntülenir. Basit ve açık tanımda ise; ziyaretçilerin ön uçta görüntülediği bir web sitesinin kaynak kodlarını çalıştıran ana yazılımıdır… İçerik Yönetimi Sistemi (Content Management System)  Kısaca CMS; web sitesi üzerindeki bütün dijital içeriklerin oluşturulduğu ve kodların çalıştırıldığı / yönetildiği bir yazılımdır. Bir web sitesinin çalıştırılması için bilinen standart bir içerik yönetim sistemi ya da bir CMS kullanılması zorunlu değildir.

 

Veritabanı Nedir? Database / DB

Web sitesindeki bütün kayıtların tutulduğu ve web sitesi üzerindeki bütün sorguların gönderildiği (arama ve mesajlar gibi istekler de dahil) dinamik bir alandır… İçerik Yönetim Sistemleri;  web sitesi üzerindeki tasarım ve fonksiyonları üstlenirken veritabanı; sitedeki bütün içeriklerin kayıtlarını depolar… Ziyaretçilerin sitedeki bütün sayfa isteklerine; yani, bu içerikleri görüntülemelerine / bu içerikler için yapılan sorgulara yanıt veren bir depolama sistemidir. Kısaca: Web sitesideki bütün metin tabanlı bilgi & kayıtların tutulduğu bir sistemdir. Veritabanı kullanmayan HTML üzerinde statik olarak çalışan  web siteleri de vardır. (HTML: İşaretleme ve Stil dilidir; örnek: wpenvolay.com/ucretsiz-html5-tema-wpenvolay-html5)

 

Eklenti / Plugin Nedir?

Yazılım deneyimi gerektirmeyen hazır kod paketleridir. Web sitesinde fonksiyon ve tasarımların çalıştırılması için bu fonksiyon veya tasarıma özgü yazılım dilleri kullanılır ve bu aynı sistem üzerinde de yazılım deneyimi gerekir. Eklentiler; bu karmaşık yapılandırmaları kullanıcıların -bir panel üzerinde- kolayca kontrol etmesine ve etkinleştirmesine olanak tanır. Kullanıcı, bir eklenti yüklediğinde istenilen tasarım ya da fonksiyonlar çok büyük ölçüde bir kod yazılmasına gerek olmadan çalışabilir. Eklentiler genelde herkesin kontrol edebileceği kolay paneller üzerinde opsiyon butonları ile tasarlanmıştır.


 

 

WordPress Nasıl Kullanılır?

WordPress kullanımı için birçok WordPress rehberi olsa da eğer hayatınızda ilk kez kullanmak için kollarınızı sıvayacaksanız WordPress kurulumu gibi rehberlerden sonra özgür bir keşif dalışı yapmaya hazır olmalısınız. WordPress web sitesi yapımı için öncelikle bir Alan Adı (Domain) ve Barındırma (Hosting) satın alınmalıdır ve bu işlemlerden sonra sırayla; Hosting / Sunucu üzerinde WordPress kurulum işlemine geçilmelidir… WordPress web sitesi kurma aşamaları için aşağıdaki işlemleri sırayla izleyin:

 

1 – WordPress Hosting

Fozzy.com bağlantısına giderek bir hosting planı seçin ve satın alın. (*Özellikle yeni başlayacak acemiler için hosting seçimi önemlidir ve fozzy.com hosting planlarında daima yüksek performansla ve problemsiz olarak siz karşılayacaktır. – Fozzy Hosting’i başlatmak için URL’ye gidin: wpenvolay.com/ucretsiz-wordpress-hosting)

 

2 – WordPress Kurulumu

Satın alınan herhangi bir hosting planına WordPress kurmak için; tam rehber niteliğinde olan bu bağlantıyı izleyin: wpenvolay.com/wordpress-kurulum (1.ci & 2.ci aşamalar temel olarak; eksiksiz bir şekilde WordPress web sitesi başlatmak için yeterlidir ve ardından WordPress paneline alışmak için kurcalamaktan korkmayın)

 

3 – WordPress Ayarları

Temel WordPress Ayarları ve Temel WordPress Özelleştirmeleri olarak ikiye ayırmak gerekse de, WordPress Kurulum Sonrası izlenmesi gereken yapılandırmalar için bu URL adresini izleyin: wpenvolay.com/wordpress-kurduktan-sonra-yapilmasi-gerekenler (Temel WordPress Ayarlarını keşfetmek için WordPress panel üzerinde serbestçe gezinmekten ve sonuçları izlemekten çekinmeyin)

 

4 – Tema ve Eklentiler

WordPress kurulumundan sonra ve aslında henüz; (*yeni başlayanlar varsayıldığında) WordPress Tema ve Eklentiler konusu biraz aceleci dursa bile bir WordPress Teması ve Eklentinin nasıl kurulduğunu da hemen deneyimlemeye başlayabilirsiniz. Tema Kurulumu için bkz: wpenvolay.com/wordpress-tema-kurulumu Eklenti Kurulumu için bkz: wpenvolay.com/wodpress-eklenti-kurulumu

 

 


Görünüm

Sadece şu etiketi çalıştırabilirsin <code>