Görüntü FOZZY, WPEnvolay
Güncelleme 08.12.2020
Bir internet sitesi kurmak için ortak belirlenen tek bir teknik ve yazılım yoktur
İnternet sitelerinin hedef kitlesi, yayın amacı, kullanıcı deneyimi ve bunlar için de, tercih edilecek yazılımın dili ve Server / Sunucu platformları gibi bazı farklılıklar vardır. Ortak olarak, her internet sitesi bir Alan adı / Domain ile başlar ve Barındırma / Hosting olarak da bir Web Sunucusunda yayın yapar. Bir internet sitesinin yayın ve hedef kitlesi ya da Server / Sunucu platformu ve yazılım türü ne olursa olsun ortak olarak; Alan adı & bir web sunucusuna ihtiyacı vardır. Bu anlamda bütün internet siteleri temelde ortak bir teknoloji kullanır.
Görüntü FOZZY, WPEnvolay
1 – Alan adı / Domain Nedir?
Alan adı, web sitesinin benzersiz adresidir ve internet kullanıcılarının web sitesine erişebilecekleri bir adrestir
Alan adı, internet üzerinde yayın bilgisayarları alfabetik bir kimlikle tanımlar. Web Sunucuları da, internet ağını oluşturan bilgisayarlardır; bütün bilgisayarlar bir IP adresi kullanır, bu IP adreslerinin hatırlanması ve bulunmasındaki karmaşıklık “Etki Alanı Adı” yani “Alan Adı” kavramını geliştirmiştir. Alan adları, harflerin ve rakamların kombinasyonlarından meydana gelir ve her bir Alan adı, birebir aynısı olamayacak kadar özeldir. Alan adları, en başta com – net ve org olmak üzere diğer bütün Alan Adları Uzantısı ile de benzerlik gösterir.
Bu Alan adları uzantısının büyük bir kısmı yine başta, com – net ve org olmak üzere ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) tarafından kayıt edilir. Dolayısıyla Alan adı kaydını yapan şirketler, ICANN’ın Kayıt Belgesi Akreditasyon Sözleşmesi altındadır; ICANN’ın onaylı Alan adı kayıt şirketlerine ise icann.org/registrar-reports/accredited-list.html adresinden ulaşabilirsiniz. (Listede yer almayan şirketler ICANN’ın yetkilendirdiği tucows.com gibi kurumsal aracılarla çalışır)
Alan adı / Domain Nasıl Alınır?
Alan adı kaydetmek için Alan adı kayıt firmalarına üye olarak başvurmanız gerekir
Bir Alan adını tescil etmenin maliyeti, alan adı uzantısına göre ortalama 1 ve 10 dolar arasındadır. Alan adını yerli ve yabancı firmalar aracılığı kaydedebilirsiniz (Alan adları uzantısına göre ücretler farklılık gösterebilir)
Görüntü FOZZY, WPEnvolay
2 – Barındırma / Hosting Nedir?
Hosting, en genel anlamıyla web sitelerinin ve içeriklerinin bir depolama alanıdır
Web sitelerinin; internet ağı üzerinden erişilebilir olmasını sağlayan fiziksel bir depolama merkezidir. Web sitelerinin yazılımları dahil olmak üzere bütün içerikleri çevrimiçi olarak bir web barındırma sunucusunda yer alır. Kısaca, bu sunucular temel öneme sahiptir ve web sitelerini internete bağlayan teknolojiyi yönetir.
Web barındırma sunucuları; bir web sitesine tahsis edilecek disk alanı, yine web sitesine erişmek için ihtiyaç duyulacak Veri Aktarımı (Bant Genişliği) gibi özelliklere sahiptir. Örneğin, direkt indirilen veya görüntülenen içerikler web sunucularının disk alanında barındırılırken, web sitesinin ziyaretçileri ile de etkileşime girerek, bu içerikleri ziyaretçisine aktarır ve yine belirlenen Bant Genişlik sınırlarını kullanır: Sunucu, web sitesindeki içerikleri aynı anda talep eden birden fazla ziyaretçiye yollayacaktır. Bu, uzaktaki bilgisayarın yani sunucunun fiziksel ve internet hızına (upload – bir bilgisayarın diğer birbilgisayara veri gönderme hızına) bağlıdır. Web Sunucuları için Raf Tipi kasalar geliştirilmiş olsa da sunucular web yayınları için hazırlanmış bilgisayarlardır.
Sunucu donanımı da (İşlemci, Ram, Disk özellikleri gibi) verilerin indirilme süresini etkiler. (Kullanıcı, direkt olarak bir indirme işlemi yapmasa bile görüntülenen bütün içeriklerin o kullanıcının bilgisayarına indirildiği anlamına gelir) Sunucunun Network / İnternet bağlantısı da, donanım özellikleri kadar web sitesindeki hızı belirlemede önemli bir faktördür. Gelişmiş bütün sunucular ise, simetrik olarak 1 Gbit Upload ve Download hızlarına sahiptir. Sunucuların yüksek maliyet ve donanım gerektiren internet bağlantılarının bir kesintiye uğramaması için de bulundukları bölgedeki Telekom firmaları tarafından ayrıcalıklı desteklere sahiptirler. (Sunucu Yönetim Yazılımları da yapılandırılmalarına bağlı olarak; bu sunucuların performansını etkilerler)
Hosting Platformları
Sunucular işletim sistemi olarak (Linux ve Microsoft) iki platforma ayrılır
Microsoft platformunda çalışan sunucuları, Linux sunuculardan ayıran önemli fark, bir betik dili olan PHP’yi desteklememesidir. Linux ise teknik olarak LAMP standartlarına göre çalışır ve bu da (L) Linux işletim sistemi (A) Apache web sunucu uygulamaları (M) MySQL ve (P) PHP programlama dilidir. Linux’un avantajı ise: Açık Kaynak Kod, yani geliştirilebilir bir yazılım olmasının yanı sıra güvenlik ve esneklik standartlarının Microsoft platformlara göre yüksek olması ve WordPress – Drupal – Joomla gibi içerik yönetim sistemlerini (CMS) tam olarak desteklemesidir. Yine de Microsoft / Windows sunucularında WordPress gibi içerik yönetim sistemleri ve PHP – Python gibi betik diller çalıştırılabilir, fakat Windows’daki yorumlayıcı, Linux kararlılığı göstermez.
Temel bir tanım olarak Linux sunucular PHP’yi desteklerken, Windows sunucular, Microsoft’un geliştirdiği ASP.NET’i destekler. Windows sunucularda, PHP projeleri çalıştırılabildiği gibi; ASP.NET’in hangi modülü kullandığına bağlı olarak Linux tabanlı bir sunucuda ASP.NET araçları da çalıştırılabilir.
Görüntü FOZZY, WPEnvolay
Hosting Türleri
Shared Hosting (Paylaşılan Hosting) Dedicated (Adanmış Hosting) ve Cloud (Bulut Barındırma) olarak Temel 3 Hosting türü vardır
Bunların arasındaki Cloud (Bulut Sunucu) ise aynı zamanda diğerlerine göre farklı bir hosting teknolojisidir. Bulut hosting’in diğer çalışma teknikleri olsa da temel anlamda; fiziksel bir sunucu yerine sanal bir sunucu modelidir. Bulut teknolojinin kısaca konsepti “Böl ve Yönet” dir. Yani, içerik birden fazla sunucuya yayılır ve ihtiyaca göre belirlenir. Paylaşılan Hosting (Shared Hosting) Dedicated (Adanmış Hosting) ve Cloud (Bulut Hosting) diğer alt hosting modellerini de geliştirmiştir ve bunlar da VPS (Sanal Özel Sunucu) Reseller (Bayi Hosting) Yönetilen ve Yönetilmeyen sunuculardır. (Yönetilen sunucu, hosting firmasının sunucu ayarlarını üstlendiği anlamına gelir. Yönetilmeyen sunucular ise sadece donanımları kiralanmış temiz sunuculardır)
İleri düzey projeler için geliştirilmiş barındırma türleri de vardır. Bu, temel olarak: Cloud Storage, yani Bulut Depolama olarak adlandırılır. Bulut depolama da Bulut hosting’den daha farklı bir amaç için geliştirilmiştir, örneğin bir video sitesi, içeriklerinin tamamı için bulut depolama kullanabilir. Bulut depolama, yalnızca site üzerinde bu içeriklerin dağıtılmasını (görüntülenmesini) destekler; web sitesi kendi hosting’ini kullanırken, bu web sitesindeki içeriklerin ise farklı bir sunucudan dağıtılması demektir. Bununla birlikte Load Balancer (Yük Dengeleme) sunucuları ve Prisma (GPU / Grafik İşlemci Birimi) sunucuları da vardır. Prisma Sunucular, çevrimiçi oyun uygulaması için geliştirilmiş Nvidia GPU ile yapılandırılan özel yüksek maliyetli sunuculardır.
Hosting Seçimi
Web sitesinin içerikleri, amacı ve ön görülen ziyaretçi sayısına göre tercih edilmesi gereken hem hosting türü hem de hosting firmaları vardır
Bir hosting firması her web sitesinin amacı ya da içeriklerini desteklemeyebilir. Örneğin, video ya da korsan web sitelerini bütün hosting firmaları desteklemez ve öte yandan web sitesindeki projenin performansı için her hosting firmasında bunun için geliştirilmiş bir hosting türü de bulunmaz. Bazı hosting firmaları yalnızca nitelikli projeler için çalışır; (Sadece Dedicated / Adanmış sunucular gibi) Dolayısıyla hosting firmasının web sitesine vereceği destek de göz önüne alınmak zorundadır. Yine, TOS – (Terms of Service) Kullanım Şartları da sitenin amaç ve içeriklerini performans ve yasal ya da ahlaki olarak ne ölçüde destekleyeceğini belirler.
Diğer kriter de web sitesinin içerikleri ile birlikte Aylık Trafik / Ziyaretçi ve Veri Aktarımının (Bant Genişliğinin) hesaplanmasıdır. Kısaca: Web sitesi neyi amaçlamakta ve ne kadar disk alanına ihtiyaç duymakta ve aylık ne kadar ziyaretçi öngörmektedir; ağırlıklı olarak metin tabanlı bir web sitesinin, aylık ziyaretçi sayısı da düşük öngörülüyor ise muhtemelen böyle bir web sitesinin yüksek donanım & maliyet gerektiren sunucu masrafı olmayacaktır. Özet olarak; web sitesinin içerikleri ve aylık ziyaretçi sayısı hosting seçimini de etkileyecektir.
Eğer bir blog ya da görsel içeriklerin pek ağırlıklı olmadığı bir web sitesi düşünülüyor ise bununla birlikte en azından başlangıçta aylık ziyaretçi sayısı da (*paylaşımlı hosting’lerin donanım özelliklerine göre) ortalama 100.000’in üzerinde ön görülmüyor ise, paylaşımlı hosting’ler bu tür siteler için yeterli bir destek verecektir.
Aylık ziyaretçi oranları ve içerikleri düşük öngörülen bir web sitesi için paylaşımlı hosting yeterli olabilirken; büyük depolama ihtiyacı olan ya da ortalama aylık 1 milyon ziyaretçiyi öngören web siteleri için paylaşımlı hostingler’in hiçbir modeli yeterli olmayacaktır. Büyük depolamaya ihtiyacı olan ya da Aylık yüksek ziyaretçi oranı yüksek öngörülen web sitelerinin en az özel olarak yapılandırılmış Sanal Özel Sunucu’ya (VPS) ihtiyacı olacaktır. Yine de bu tür sitelerde performansı garanti etmek için genellikle, Dedicated sunucular kullanılır.
Paylaşımlı Hosting Nedir?
Fiziksel sunucu içinde birden fazla web sitesinin barındırılması ve kaynakların özelleştirilerek bölünmesidir. Web sitesi, sunucunun bütün donanımını değil, yalnız önceden ayrılan ve garanti edilmiş limitlerini kullanır.
WordPress Hosting Nedir?
WordPress web siteleri ile çalışması için, özellikle de Önbellek (Verilere daha hızlı ulaşılması için kaynakların geçici belleklerde tutulması) eklentileri ile optimize edilmiş hosting’dir. (*Diğer İçerik Yönetim Sistemleri ve PHP projeler de kurulabilir) Uygulamada diğer Linux Hosting’e göre performans olarak özelleştirilmiş olsa bile WordPress sistemi üzerinde tam olarak bir denetim sahibi iseniz bir ayrıcalık değildir. WordPress sistemi üzerinde tam olarak denetimi ele alabileceğinizden emin değilseniz WordPress Hosting’i tercih edebilirsiniz.
Görüntü FOZZY, WPEnvolay
Sınırsız Hosting Nedir?
Önceden ayrılan bir donanımın belirlenmediği ve hiçbir kaynağın da garanti edilmediği pazarlama ürünü bir hosting paketidir. Bu adlandırmadaki “Sınırsız” tanımı, sadece sunucuda barınan siteler için önceden hiçbir donanımın ve performansın garanti edilmediği anlamına gelir. Sınırsız Hosting kullanan bir sitenin tükettiği kaynak, aynı sunucudaki sitelerin performansını etkilediğinde otomatik askıya alınma işlemi ile sonuçlanır. Genellikle de Sınırsız Hosting kullanan web sitesine gerçekte ayrılacak kaynak & donanım, önceden garanti edilmiş limitlerden daha düşük olur. Sınırsız Hosting’in diğerlerinden daha iyi olduğu düşüncesi başarılı bir pazarlama yalanıdır. “Sınırsız Hosting” diyen hosting firmalarının dürüst olmadıklarına da emin olabilirsiniz.
Görüntü FOZZY, WPEnvolay
3 – Uygulama
WordPress sitesini başlatmak için (diğer içerik yönetim sistemleri ve PHP Scriptler dahil) bir Alan Adı ve Linux Hosting’e ihtiyacınız var
En iyi performans için FOZZY IS FASTER planlarını tercih edin
İnternet sitenizi artık başlatmaya koyulurken önce Alan adı ve Hosting satın alma işlemlerinizi tamamlamış olmalısınız. Alan Adı ve Hosting’i aynı firmadan almak zorunda değilsiniz. Web yöneticileri de genellikle alan adlarını; yalnızca alan adında uzmanlaşan firmalarda tutmayı tercih ederler; bir sakıncası olmasa da birden fazla web sitesi yönetenler için Alan adlarının listelenmesi ve kontrol edilmesi gibi bazı kolaylıklar için farklı firmalar tercih edilir. (Daha sonra, bir Alan adı kaydı, başka bir Alan adı tescil firmasına da transfer edilebilir)
Script Nedir?
Bir dosya içinde derlenmeden çalıştırılabilen komut dosyalarıdır; WordPress içerik yönetim sistemi gibi bir web sitesini başlatmak için kullanılan Linux sunucuda PHP Scriptler de kurulabilir (Hazır olarak dağıtılabilir ve kurulum süreci içerik yönetim sistemleri ile benzerdir)
Hosting’iniz Yok mu?
Şimdilik sorun değil, ücretsiz bir hosting ile başlayın… https://wpenvolay.com/ucretsiz-wordpress-hosting
WordPress Nasıl Yüklenir?
Bir FTP istemcisi kullanarak. Başlamak için bu bağlantıyı izleyin: https://wpenvolay.com/wordpress-kurulum
WordPress Tema Nasıl Yüklenir?
WordPress ya da FTP’den. Yüklemek için bağlantıyı izleyin: https://wpenvolay.com/wordpress-tema-kurulumu
WordPress Kurduktan Sonra Yapılması Gerekenler
Sadece bu rehbere başvurun: https://wpenvolay.com/wordpressi-kurduktan-sonrasi-yapilmasi-gerekenler
Hocam merhaba. Sizce drupal veya joomla wordpress’e güzel bir alternatif olur mu?. Üçünü karşılaştırdığımızda en iyi ve en kötü alternatif sizce hangisi?
merhaba! bu içerik sistemlerinin güncelleme sıklıklarına, destekledikleri eklenti sayıları, ram gereksinimleri, kaynak tüketimleri, uygulamada kullanıcılar için belirlenen kullanım düzeylerine, seo uyumlulukları ve arkalarındaki güvenlik uzmanlarının sayıları ve tecrübelerine bağlı. bunlar göz önüne alındığında aralarında avantaj ve dezavantajlar ortaya çıkar.
wordpress’in drupal ve joomla’ya göre bir dezavantajı veritabanı desteğidir. wordpress sadece mysql desteklerken; drupal PostgreSQL, SQLLite, joomla ise SQLServer, SQLAzure ve SQLite ile PostgreSQL’i de destekler. Drupal ve Joomla’yın da wordpress’e göre dezavantajı seo uyumlulukları, eklenti sayıları, geliştirici sayıları ve kolaylık seviyeleridir; drupal, wordpress’e göre ileri düzey bir kullanıma sahiptir, güçlü bir cms olduğu yadsınamaz, ancak sahip olduğu teknik driftlere de bakıldığında php deneyimi zorunlu tutulmuş denilirse bu yanlış olmaz. performans söz konusu olduğunda da drupal, wordpress’e göre düşük bir hosting’de daha iyi çalışacaktır, fakat temanın kod kalitesi ve hosting’in donanım tasarımı ile de bu fark kapanacaktır. joomla ise, performans konusunda şu an aralarındaki en dezavantajlı olanıdır.
Limitsiz hosting için dediklerinize katılıyorum